sunnuntai 1. maaliskuuta 2015

K: Answers

Moi!
Tässä tulee siis vastauksia kysymyksiin, jotan oon keräilly tässä helmikuun aikana.
We'll start of with the two questions that I got in English:

What’s the government system in Finland like?

Finland is a republic with a representative democracy. We have a parlament of 200 members, elected every four years (the next election is in April) and a president, elected every six years. Our current president is Sauli Niinistö, elected in 2012.

What's your favourite Canadian candy?

My favourite Canadian candy… That’s a hard question! I think my favourites must be Turtles, Sour Patch Kids, The Irresistibly Smooth- milk chocolates by Lindt and Smarties.
Oletko törmännyt kummallisiin käsityksiin Suomesta? Mikä on oudoin kysymys mitä sulta on kysytty?

Eka juttu mikä sanotaan kun kuullaan että oon Suomesta on että 1. Oot sitte tottunu tähän kylmää säähän ja 2. Pelaatko/seuraatko jääkiekkoo. Suomesta tiedetään tosi vähän et ei oo kauheita stereotypioita. Kerran pari on pitäny oikasta se perinteinen luulo siitä että meillä on jääkarhuja :D. Oudoimmat kysymykset on varmaan se kun yks koulukaveri ihmetteli että miten niin käytätte euroja, dollarihan on maailman ainoo raha.

Mitä ne harrastaa siellä, mitkä on sellasia suosittuja harrastuksia ja onks ne tosi erilaisia ku mitä Suomes on yleisiä?

Harrastuksia on mun havainnon mukaan vähän vähemmän kun Suomessa, koska melkein kaikki käy töissä koulun ohessa, maksaakseen yliopiston. Monet käy koulun harrastuksissa (urheilujoukkueet, ja muut klubit kuten orkesteri, teatterikerho). Monet kuntoilee itsenäisesti ja käy salilla, ja kun maalla ollaan nii monet ratsastaa ja harrastaa muutenki eläinten kanssa.


Onko ne siellä koulussa tyytyväisiä siihen kouluruokaan, mitä mieltä ovat Suomen mallista?

Kouluruuasta valitetaan täällä samoin ku Suomessa, monet ottaa omat eväät tai menee kaupungille pitsalle tai subwayhin. Nää on aina niin ihmeissään ja vaikuttuneita ku sanon et meil on ilmasta ruokaa, ja saa viel hakee lisää!

Syöks ne päivittäin kaks lämmintä ateriaa? Millasta ruokaa ne yleensäkkin syö?

Ei syödä yleensä kahta lämmintä ruokaa. Lounas on yleensä voileipä, salaatti tai joku. Koulussa monet syö ranskiksia ja sipsejä. Kun oon kotona viikonloppuna ja lomilla, ei lounasta syödä yhdessä, vaan kaikki hommaa jotain ruokaa itelleen sillon ku itelle sopii. Se oli aluks outoo ku odotin että millon se ruoka-aika on, ja sitte näännyin nälkään. No ei ihan, mut oli se vähä outoo. Päivällinen on sitte isompi, kunnon lämmin ateria, se syödään vähä myöhemmin ku meillä kotona Suomessa, joskus klo 6-8 mun nykyisessä perheessä. Ruokana on usein pastaa, riisii, perunaa ja sit lihaa, kalaa ei kauheesti syödä, oon mun nykyses perhees syöny kalaa kahdesti neljän kuukauden aikan.
 Mitä kaipaat Suomesta, mistä tykkäät enemmän siellä, mitä muuttaisit kummassakin?

Suomesta kaipaan tietysti mun perhettä ja ystäviä. Vaikka mulla on tosi hyvät hostperheet, ei ne tietenkään korvaa omaa perhettä, kun ei tarvii miettiä koko ajan, että “mitäköhän mun pitäs tehdä/sanoa? voinkohan sanoo/tehdä näin?”, sillä oman perheen tuntee niin läpikotasin. Sen lisäks kaipaan mun kotikuntaa ja välillä sitä tuttuuden tunnetta ja rutiinia, mikä mulla oli ehtiny siellä 17 vuoden aikana muodostumaan. Kaipaan kans mun koulua, sitä kuinka siisti ja puhdas se on, vartin välitunteja, aulan sohvia ja tietty ilmasta ja hyvää kouluruokaa! Ja tietysti suomalaista ruokaa yleensäkkin; ruisleipää, rasvatont maitoo ja hyvää juustoo, kunnon suklaat ja karkkei. Kaipaan saunaa, mun huonetta ja koulua, mun laulutunteja ja mun skootteria, jolla sain ajella kun halusin. Täällä tykkään siitä, miten ihmiset tosiaan harrastaa enemmän small talkia. Joskus on rasittavaa keksiä aina sanomista, mut mikä on tosi kivaa täällä on se, että kaikki kehuu toisiaan tosi paljon. Koulussa tulee lähes joka päivä joku kehumaan hiuksia/asua ym pikkujuttuja, ja oon itekki oppinu kehumaan toisia. Se on musta tosi kiva tapa, ja siitä tulee aina niin hyvä mieli. Haluisin myös tuoda näitten “school spirit”in Suomeen, se tekee koulusta yhtenäisemmän, ja kaikki koulun tapahtumat on kans tosi kivoi, kuten koulutanssit, varainkeruut ja talent show’t.

Olet menossa autokouluun palattuasi kotiin- miten se prosessi poikkeaa Kanadassa?

Nää täällä voi 16-vuotiaana tehdä teoriakokeen, jonka jälkeen nää saa sellasen G1- kortin, ja ne saa ajaa autoa, jos mukana on joku, jolla on ollu ajokortti ainakin neljä vuotta. 17- vuotiaana sitten on ajokoe, jonka jälkeen saa G2- kortin, millon saa ajaa yksinään. Ja siitä vuoden päästä on toinen inssiajo, jonka jälkeen saa lopullisen, eli G-ajokortin.
Millast siellä on koulus, esim opettajat ja opetustavat?

Täällä näitten high schoolissa on tosiaan kaikki tän ikäluokan nuoret, eli lukio ja ammattikoulu samassa. Joten tääl on sekä enemmän oppilaita, että eritasosia oppilaita, joilla on tosi erilaiset lukujärjestykset. Mun koulussa voi opiskel automekaniikkaa, puutöitä, kosmetologiaa, ja kokkausta yms, ja sit tietty perus lukuaineita, kuten matikkaa, enkkuu, historiaa, kemiaa yms. Opetustyylistä sen verran, että lukiossa ainakin mun mielestä meitä kohdeltiin enemmän aikuisina, meillä oli tosi paljon itsenäisyyttä ja samalla vastuuta. Täällä opiskelijoita pidetään aika lailla lapsina, opettajat kutsuu meitä nimellä “kids”, kun ne puhuu meille tunneilla. Ja samalla meidän täytyy kutsuu opettajia sukunimillä, mistä varmaan jo mainitsinkin, ja eteen tulee aina Mr tai Ms/Mrs. Suomessa opettajat ja opiskelijat on enemmän tasavertasia, opettajia kutsutaan etunimellä tai keksitään lempinimiä. Hyvä juttu täällä koulussa on se paljon puhuttu Pohjois-Amerikan School Spirit, eli omasta koulusta ollaan ylpeitä, koululla on oma maskotti, tunnusvärit, t-paidat yms. ja koulun joukkueita kannustetaan ja on paljon tapahtumia ja “assembly”ja, eli koko koulun yhteistilaisuuksii salissa, joissa luodaan ryhmähenkee. Me ollaan Blue Dragoneita, naapurikoulu on Tigers, ja on aina kilpailuu koulujen välil :D.

Minkä ikäsenä lapset menee siellä kouluun?

Monet lapset menee kaks vuotta kestävään esikouluun neljävuotiaana. Sitten on kahdeksan vuotta kestävä ala-aste, ja 14-vuotiaina siirrytään “high school”iin, joka kestää neljä vuotta, eli luokat 9-12.
Kuinka paljon kouluruoka siellä maksaa?
Koululla joka päivä vaihtuva, “päivän erikoinen” on 4,50 dollaria eli vähän päälle kolme euroo. Hedelmä/vihanneskuppi on $2,50, poutine $3, hampurilaiset $1,50-2,50.

Miten televisio siellä eroaa Suomesta?

MAINOKSET! Tääl on iha hirveesti mainoksia! Ja mainoskatkojen alus ja lopus ei oo mitään ilmotusta, tai “Jatkuu”- juttua mitä Suomessa on, joten aluks oli aika hämmentynyt ku katon jotain telkkarist, katoin poispäin ja sit takas, ja aihe oli täysin eri. Tääl kans mainokset on ajotettu erilaisesti, ohjelman vika mainoskatko on ihan lopussa, katkon jälkeen ohjelmast on jäljellä yleensä minuutti tai pari, tai joissai ohjelmis pelkät lopputekstit, mut sit seuraava ohjelma alkaa heti sen perään, ja seuraava katko on sitte seuraavan ohjelman alkutekstien jälkeen. Näillä on yleensä täällä tosi paljon kanavia, mut iso osa niistä on kanavia, joilla voi vuokrat leffoja, joten niistä pitää maksaa. Näil myös tulee sama ohjelma, vaikka jäkispelit, monelt kanavalta yhtä aikaa, koska esim näitten yks pääkanava CTVllä on eri seuduille omat kanavat. Ja kanavilla ei oo tiettyy samaa paikkaa mitä Suomessa, missä kaikilla on samassa järjestyksessä samat YLE 1, YLE 2, MTV 3, Nelonen yms. Se on niin helppoo ja yksinkertast :D Lisäks näil on kaikkii outoo kanavii, niinku akvaariokanava, missä näytetään akvaariokaloja ja soitetaan klassista musiikkia 24/7. Joulun alla oli myös takkatulikanava, jossa näytettiin takkatulta, ja soitettiin joululauluja. Muuten telkkariohjelmat on melko samoi, paitsi kun ohjelmaa mainostetaan, aika ilmotetaan formaatissa 8/7c, mikä siis tarkottaa sitä, et ohjelma alkaa täällä itärannikolla kaheksalta, ja central- aikavyöhykkeellä seittemältä ja niin edelleen. Sen tajuumisessa kesti hetki.


1 kommentti: